Chute a arómy vanilky
Lahodná vanilka žltkastej farby a sladkej arómy je prítomná v mnohých receptoch dezertov, pridáva sa do kávy a zmrzlina s vanilkovou príchuťou patrí celosvetovo k vôbec najobľúbenejším a najčastejším druhom zmrzliny. Vedeli ste pritom o tom, že až 60% z tejto vanilky pochádza z Madagaskaru? Spolu s Tahiti a Mexikom totiž patrí tento africký ostrov k svetovej špičke v produkcii lákavej dobroty.
Špecifická vanilky z Madagaskaru
Odroda vanilky pestovanej na Madagaskare sa nazýva Bourbon a spoločne sa teda táto vanilka označuje „Bourbon Vanilla“. Je paradoxné, že hoci minimálne 35% objemu každej vanilky tvorí alkohol, bourbon z jej názvu nie je alkoholového pôvodu. Z Madagaskaru sa totiž vanilkové polia rozšírili aj na niektoré ďalšie ostrovy v Indickom oceáne, ako sú Komory a Réunion. Práve posledne spomenutý francúzsky ostrovček bol pôvodne nazývaný Île Bourbon a to dalo vanilke Madagaskaru jej dnešné meno.
Semienka tejto vanilky pochádzajú z lianovitej orchidei menom Vanilka pravá (latinsky Vanilla planifolia). Majú dlhý tvar a vyznačujú sa vysokým obsahom vanilínu, ktorý im dodáva krémovú a príjemnú sladkú chuť. Ich príchuť je považovaná za čistú a priamu a uprednostňuje sa v jedlách, kde nemá byť prvoradá, ale len doplňujúca. Okrem chuti je ale dôležitým aspektom vanilky z Madagaskaru aj jej podmanivá vôňa, preto si nájde svoje využitie napríklad v čokoláde, káve, zmrzline či keksoch.
Opodstatnenie vyššej ceny
Pravá vanilka z Madagaskaru zďaleka nie je tak lacnou záležitosťou, akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať. Preto je drvivá väčšina vanilky, s ktorou sa dostávame denne do kontaktu syntetického pôvodu. Vanilín obsahuje veľké množstvo prímesí a aby sa mohol náležite použiť, musí sa od týchto prímesí oddeliť, čo je náročné po časovej aj finančnej stránke. Vanilka pravá si taktiež k svojmu pestovaniu vyžaduje špecifické geografické podmienky a väčšina rastlín rodí semienka až keď presiahne vek troch rokov. Občas sa navyše stane, že časť produkcie sa zničí v dôsledku počasia, čo bol prípad roku 2000, kedy Madagaskar zasiahli cyklóny Eline a Hudah.
Ak však chcete spoznať chuť skutočnej vanilky tej najvyššej kvality, vyskúšajte neodolateľnú vanilku z Madagaskaru, dostupnú prostredníctvom internetu a špecializovaných predajcov aj na Slovensku.
Iné druhy vanilky
Oproti vanilke z Madagaskaru obsahuje vanilka z Tahiti (Vanilla tahintesis) menej vanilínu a nájdete v nej náznak ovocnej a kvetinovej chute. Pestuje sa aj na Papui Novej Guinei a používa takmer výlučne vo vyslovene vanilkových dezertoch, ako napríklad vanilkový puding. Mexiko je krajinou pôvodu vanilky a po dlhú dobu dominavalo v jej produkcii. Pre tunajšiu vanilku (Vanilla pompona) rozšírenú aj na oblasť Karibiku je pritom typická príliš výrazná chuť, vďaka čomu sa skôr než v potravinách využíva v parfémoch a kozmetike.
Fotografie: © BigStockPhoto.com