Nahliadnutie do ostrovnej kuchyne

Kuchyňa v Madagaskare

Gastronómia je jednou z oblastí, ktorá veľa vypovedá o obyčajoch, zahraničných vplyvoch a preferenciách danej krajiny. Stručne si preto jedlá a nápoje Madagaskaru predstavíme, pričom hlavnú pozornosť zameriame na tradičné pochúťky, ktoré počas vašej ostrovnej dovolenky nemožno neochutnať.

Typické rysy a cudzie vplyvy

Jednou z hlavných prísad kuchyne Madagaskaru je bezpochyby ryža, ktorá ako príloha sprevádza viaceré tradičné jedlá. Šťavnatosť dodáva mnohých pokrmov omáčka, zložená z chilli, parajadok a miestnej odrody cibule menom rougaille. Niektoré jedlá sa vyznačujú aj miernou sladkastou chuťou a vôňou, tú im dodáva vanilka. Na pobreží sa vo veľkom jedávajú aj ryby a iné plody mora, zatiaľčo vo výšinách sú dobrotou číslo jeden riečne kraby a žabie stehienka.

V miestnej gastronómii je značne viditeľný vplyv francúzskej a čínskej kuchyne. Podobné prepojenie dalo vznik jedlám typu foie gras s chlebom Madagaskaru a rebierka zebu ugrilované na spôsob entrecot. Stopu na Madagaskare zanechali aj indické chute, vďaka čomu si miestni obyvatelia obľúbili pikantné jedlá a karí.

Madagaskar na tanieri

Príkladmi tunajšej kuchyne môže byť romazava (mäso zvieraťa zebu pripravené s miestnymi šalátmi) či ravitoto (bravčové v spojení s listami manioky). Oplatí sa ochutnať akoho sy voanio, čo je kura s kosokom a ryžou alebo foza sy henakisoa čiže opekané bravčové s krabom a ryžou. Kitoza je opekaným údeným mäsom, gasy trondro zase rybou na paradajkách a cukete.

Pod názvom tsaramaso sa ukrýva fazuľa v paradajkovej omáčke, pomenovanie vary anana naproti tomu označuje ryžu s mäsom alebo krevetami na bylinkovom základe. Nuž a keď sa povie voanjobory, tak vedzte, že sa jedná o hrášok zmiešaný s bravčovým mäsom a morskými plodmi.

Dezerty a nápoje

Madagaskar je domov mnohých druhov tropického ovocia, ako je napríklad mango, liči, tamarínd, ananás, papája, avokádo banán, kokosový orech či mučenka. Vďaka podobnej pestrosti, je čerstvé ovocie na ostrove častou súčasťou dezertu po jedle. Obľube sa teší ale aj čokoláda, torty a chrumkavé pekárske výrobky francúzskeho pôvodu.

Čo sa týka nápojov, za jeden skutočne pre Madagaskar typický, môžeme považovať kvasený alkohol betsa ale aj aperitív pripravený z ovocia liči, litchel. Ryža a cukrová trstina tvoria základ gasy toaka a z prevažne ryže je vytvorený aj ranon. V oblasti Nosy Be sa vyrába rum, domorodcami označovaný ako dzana. Ostrovčania pijú vo veľkom taktiež ovocné šťavy a džúsy (hlavne z manga a papáje), mlieko, čaj, kávu a víno.

Fotografie: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 5 Priemer: 3]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *